Dry needling


Lieftink dry needling en sportmassage voor paarden

Dry needling is een behandelmethode waarbij een gespannen of verkrampte spier met een dunne naald wordt geprikt. Verkrampingen of verhardingen in één of meerdere spieren kunnen verschillende problemen geven voor het functioneren en welzijn van het paard. Voorbeelden hiervan zijn bewegingsbeperkingen, pijnlijkheid bij aanraking of stijfheid. Een verkrampte spier kan lokaal pijn geven, maar ook uitstralingspijn veroorzaken. Bovendien zal een paard proberen het ongemak van een verkrampte spier te verlichten door andere spieren de taken over te laten nemen. Wanneer deze spieren niet bedoeld zijn voor deze taken kunnen deze overbelast raken of het paard kan zich scheef gaan ontwikkelen. Bij dry needling wordt met behulp van een acupunctuurnaald de spier tot ontspanning gebracht. De doorbloeding neemt toe en afvalstoffen worden afgevoerd waardoor de spier kan herstellen en weer normaal kan gaan functioneren. 

 

Hoewel er bij dry needling gebruik wordt gemaakt van acupunctuurnaalden heeft het een andere benadering en werking. Bij acupunctuur worden de naalden oppervlakkig in de huid geprikt en worden energiebanen beïnvloed. Bij dry needling wordt er geprikt in een verharding in een spier, ook wel 'triggerpoint' genoemd. Tijdens een dry needling behandeling worden er geen vloeistoffen in het lichaam gespoten, er wordt enkel een droge (dry) acupunctuurnaald gebruikt. Daar dankt het ook zijn naam aan. 

 

 

Ik heb de opleiding tot dry needling therapeut voor paarden bij Andrea Schachinger gevolgd. Andrea is de grondlegger van dry needling bij paarden in Nederland en beschikt over veel kennis en ervaring over deze behandelmethode. 

Lieftink dry needling en sportmassage voor paarden